Tel : 0(532) 643 5 061

Sakçagözü-Zincirli-Tilmen Höyük- Yesemek Açık Hava Müzesi Vip Gezi

Sakçagözü Coba Höyük

Bir Geç-Hitit dönemine ait şehrin harabeleri Gaziantep’in 50 km. batısında Sakçagözü (Sakçegözü) köyü yakınındaki Coba Höyük'te bulunmaktadır. Eski çağdaki adı bilinmeyen yerleşke ilk olarak 1883 yılında Karl Humann ve Felix von Luschan tarafından not edilmiş ve ilk kazılar Liverpool Üniversitesi'nden John Garstang tarafından 1908 ve 1911 yıllarında yapılmıştır. Bu kazılarda büyük bir saray binası ve buna ait ortostat ve rölyeflerle bezenmiş bir giriş yolu ortaya çıkarılmıştır. 

Zincirli Höyüğü ;

Gaziantep’in yeraltında saklı tarihi olarak bilinen Zincirli Höyük (Sam-Al) İlk olarak 1880-1889 yılları arasında Alman arkeologlar çalışma yapmışlardır.

Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Zincirli Köyde bulunan Zincirli Höyük’te, ilk Tunç Çağı’ndan Roma Dönemi’ne kadar yerleşim olduğu belirlendi. 1880-1889 yılları arasında Almanlar’ın burada yaptıkları kazılarda çıkan tarihi eserleri kağnılarla İskenderun’a, oradan da Almanya’ya götürülmüş. Höyük’te, 15 yıl önce bulunan bazalt taşından yapılmış aslan heykeli ile 50 yıl önce bulunan Hititler dönemine ait kadın heykeli ve kabartmalar Gaziantep Müzesi’nde sergileniyor.

Tilmen Höyüğü ;

Tilmen Höyük, İslahiye ilçesinin 10 km. uzaklıktadır.
Bölgenin en büyük höyüklerinden olup 24 metre yüksekliktedir. Yapılan kazılardan buranın M.Ö. 3 bin yılının son döneminde büyük bir şehir olduğu ortaya çıkmıştır.

Şehir iç ve dış kaleden oluşmaktadır. Kalenin surları büyük ve düzgün kesme taşlardan yapılmıştır.

Yesemek Açık Hava Müzesi

Anadolu’nun ilk yerleşim merkezlerinden biri olan, tarihin her döneminde kültür ve ticaret merkezi olma özelliğini koruyan Gaziantep, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. 

Farklı uygarlıkların, kültürlerin ve dinlerin biraraya gelerek birbirleri içinde sentezlendiği bir kent görünümündeki Gaziantep’te, bu zenginlikleri gösteren birçok yer mevcuttur.

Bu tarihi yerlerden biride Yesemek Açık Hava Müzesi’dir.

Yesemek Açık Hava Müzesi:

Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep’in İslahiye ilçesine 23 km. uzaklıktaki yamaç üzerinde bulunmaktadır. Karatepe Sırtı ismi ile anılan bu yamaç aynı zamanda Kurt Dağı’nın güney uzantısını oluşturmaktadır.

Yesemek Açık Hava Müzesi/Heykel Atölyesi, M.Ö. II. binin dördüncü çeyreği ile M.Ö. 8. yüzyıl arasında, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesiydi.

Yerli halk Hurrilerin çalıştığı atölye, bölgenin Hitit hakimiyeti altına girdiği, M.Ö. 1375-1335 yılları arasında, İmparator 1. Şuppiluma zamanında işletmeye açılmıştır. Bir ara faaliyeti zayıflayan atölyede, Geç Hitit Krallıkları zamanında çalışmalar tekrar yoğunlaşmıştır.

eni dönemde özellikle, Hitit, Suriye, Arami ve Asur sanat unsurları ağırlık kazanmıştır. Oriantalizm adıyla anılan bu üslup, batıda gelişmeye başlayan Ege Kültürlerini etkileyerek Yunan sanatının çekirdeğini oluşturmuştur.

M.Ö VIII. yüzyılın son çeyreğinde Asurlular’ca, faaliyetine son verildiği ve ustalarının Asur’a götürüldüğü bilinen atölyede, her şey olduğu gibi kalmış ve 1890 yılına kadar zaman donmuş gibidir.

300’ün üzerindeki yontu taslağının toprak altından çıkarılıp belli bir düzende sergilendiği Açık Hava Müzesi’nde taslakların büyük çoğunluğunu kapı aslanları oluşturmaktadır.

Sfenksler, kapı aslanları, oturan aslanlar, kanatlı aslanlar, Amanos Dağlarını temsil eden Dağ Tanrısı kabartmaları, savaş sahnesi kabartmaları ve mimari parçaların kendi doğal ortamlarında sergilendiği alan, Gaziantep Müze Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi yapılarak Açık Hava Müzesi haline getirilmiştir.

Sonuç olarak büyük bir organizasyonla işletildiği anlaşılan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, taşların ocaktan kesilmesi, yontu taslaklarının hazırlanması ve tamamlanmasına kadar ki evrelerin teker teker örnekleriyle görülebileceği dünyada başka bir benzeri olmayan bir heykel okulu niteliğindedir.

O dönemde bu büyüklükte bir sahayı kaplayan atölyeye ve atölyede meslek icra eden heykeltıraş sayısına, günümüzde meydana gelen teknolojik ve sanatsal gelişmeye rağmen ulaşmak mümkün olamamıştır. Bu durum o dönemde burada yaşayan insan topluluklarının sanata verdikleri önemin büyüklüğünü göstermektedir.

Bizlere 7 24 VIP Transfer Hizmetleri için 0532 643 5 061 Telefondan ulaşabilir veya İletişim kısmından Mesaj gönderebilirsiniz.